Ændrede regler

Vi ændrede reglerne for en lille måned siden, hvor vi indførte faste regler for måltiderne. Det har været nemmere end nemt. Vi havde ikke taget højde for, at vi har en lille regelrytter på vore hænder. Giv ham en regel, og han følger den. Så simpelt er det. Han er ikke på nogen måde begejstret for de nye regler, men han gør som vi siger, mens han protesterer.

Ændringen er virkelig stor for ham; han har hidtil fået sin egen mad indenfor det smalle spektrum af mad, han spiser. Det er slut. Nu får han det samme som os. Han sidder ikke længere alene i sofaen og spiser, han skal slukke for Wii eller ipad og komme ind og spise sammen med os. Ja, det er helt normale rutiner i normale familier, men hos os har det ikke været muligt før nu. Tro mig, vi har prøvet – der har været perioder, hvor vores måltider har været det rene ragnarok, fordi vi har insisteret på at være normale. Men han er blevet ældre nu, og nu er han klar til at være med ved bordet.

Det er intet mindre end fantastisk. Han sidder ikke med så længe, han har svært ved at sidde på stolen hele tiden, så han står ved siden af, og så sniger han sig på toilettet – eller også skal han lige vise os noget. Og deri er hele forskellen; når jeg sætter mig til bords, slapper jeg af – når han sætter sig til bords, bliver han anspændt. Måltidet er for ham på ingen måde afslappende.

Hvis man prøver at se nøgternt på hvad et måltid egentlig er, så kan man godt forstå, at det er svært og ikke spor afslappende for nogle; et måltid er et minefelt af mange forskellige ting; først og fremmest er der mange regler, der er krav til sociale kompetencer, opførsel og adfærd. Sid pænt, spis ordentligt, ikke spilde, hvad har du lavet i dag, smag nu … Et måltid er et bombardement af alle sanser på én gang; udseende, lyde, lugte, smag, tekstur.

Så derfor er det helt naturligt, at han nok mest af alt elsker, når vi bryder reglerne – når vi spiser foran fjernsynet fx, når enten mor eller far ikke er hjemme. Det elsker han virkelig højt, og han glæder sig til det. Og så er der de dage, hvor vi kan mærke, at han er træt og udkørt, og så er det måske ikke lige netop den dag, vi skal køre hårdt på med de nye regler.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s